Vrijdag 29 juni 2018 - Col du Galibier - Frankrijk

 

Fietsen, hardlopen en wandelen voor het goede doel

Vrijdag 29 juni 2018 vindt de negende editie van de Tristan Hoffman Challenge plaats, georganiseerd voor Kanjers voor Kanjers. De uitdaging is om de Col du Galibier vanaf Valloire wandelend, hardlopend of fietsend te beklimmen. Dit kan ook in estafettevorm. Tevens is het mogelijk om een dubbele uitdaging aan te gaan door eerste de Télégraphe te beklimmen en aansluitend de Col du Galibier.

 
Col du Galibier (2642 meter)

De Col du Galibier is de uitdaging van de Tristan Hoffman Challenge 2018.

De Col du Galibier ligt in de Rhone-Alpes in Frankrijk. De bergpas is vooral bekend vanwege wieleretappes in de Tour de France. De Col du Galibier is één van de zwaarste Alpencols.

De 2642 meter hoge pas verbindt de Maurienne met de Briançonnais. De weg is normaliter open van 15 juni tot 15 oktober en heeft enkele onverlichte tunnels. De Galibier is zowel qua hoogte, stijgingspercentage als omgeving een topper.

De Galibier start in principe in Valloire, al dien je vanuit de oostzijde vanaf St Michel-de-Maurienne eerst de Col du Télégraphe te beklimmen. Vanaf Valloire is de Col du Galibier 18.1 km lang. Over deze afstand overbrug je 1245 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is
6.9 %. De maximale hellingsgraad is 12 %.

Vanaf Valloire zijn de stijgingspercentages best te doen en kan je genieten van de prachtige omgeving. Vanaf Plan Lachat wordt het echter echt serieus. Je bevindt je nu op 2000 meter hoogte en ademen wordt al iets lastiger. De col toont nu zijn ware gelaat en gaat niet meer onder de 8%. Het is vechten tegen de wind en tegen de woeste, maar prachtige omgeving. Een kilometer voor de top kan je via de tunnel de andere zijde bereiken, maar de deelnemers gaan linksaf om de echte bergkam te bereiken en te genieten van het prachtige uitzicht dat je dan echt wel verdiend hebt. Als die top tenminste open is. 

Als dubbele uitdaging bestaat de mogelijkheid eerst de Col du Télégraphe en aansluitend de Col du Galibier te beklimmen. Tesamen vormen zij één van de zwaarste Alpencols in de wielergeschiedenis. Vanuit St Michel-de-Maurienne rij je eerst de Télégraphe over. Vergis je niet; de Télégraphe mag dan makkelijker zijn dan wat komt, het is ook geen opwarmer. Na de zware eerste kilometers wordt de klim minder lastig. Tijd om een tijd neer te zetten, of beter, krachten sparen voor de Galibier zelf. Na een twaalftal kilometer bereik je de top van de Télégraphe en krijg je als beloning een vrij zachte afdaling over een brede weg tot in Valloire. Hier kan je snelheden halen. In het skidorp Valloire start de Galibier. Na een muurtje van +10% net buiten het dorp wordt de klim eerder vals plat langs de rivier Valloirette. Bij het restaurant Plan Lachat begint de echte klim. Je passeert de 2000 meter grens en de klim wordt steiler en steiler. Het gemiddelde daalt niet meer onder de 8% en vaak zie je hier witte en zwarte sneeuw. Ook de laatste kilometers blijven moordend, tot 9%.

Indien je de korte afdaling van de Télégraphe naar Valloire niet meerekent, overbrug je over een afstand van ruim 30 kilometer 2089 hoogtemeters. 


 

 

 

Super Kanjer sponsor

Kanjer sponsor

Sponsor